Око пет хиљада слика, скулптура, икона и других уметничких предмета броји колекција Жељка Кошанина коју је овај Краљевчанин прикупљао више од 30 година и које красе Крстовград.

У тој збирци су скулптуре Ивана Мештровића и Јована Солдатовића, Рубенсове и Калоове слике, српске и руске иконе из 17.века, самовари од сребра, бодеж краља Александра и многи други вредни предмети.

Простор у коме је све то изложено простире се на неколико стотина квадрата и налази се на узвишењу изнад Матарушке бање, одакле пуца поглед на долину Ибра и на простое на којима је крунисано седам српских краљева. Отуда у колекцији и реплика престола на коме је крунисан Стефан Првовенчани, па копије столовача на којима су седели витезови каменог стола, као и посуђе брушено од полудргагог камена.

Крстовград нас својом колекцијом приближава духу времена у коме смо као народ саздани, а тај простор зрачи неком чудном енергијом, која смирује човека.

Жељко Кошанин није само колекционар и познавалац уметности, веж и човек који је дубоко познао смисао живота, а што ћете и сами открити ако посетите Крстовград у Прогрорелици код Краљева.